Kalp kapaklarını bir veya daha fazlasının düzgün kapanamadığı ve kanın kalpten vücuda doğru şekilde akışını sağlayamadığı durumdur. Kalbinizin her atışında, kapaklar kanın sadece bir yöne, doğru yöne akmasını sağlamak için açılır ve kapanır. Kalp kapak yetmezliği belirtileri hastalığın derecesine ve hızına bağlı olarak değişkenlik gösterir ve bazen çok yavaş gelişir.
Kalp Kapak Yetmezliği Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir?
Yetmezlik, kalp kapaklarının doğru bir şekilde kapanmaması ve kanın kalpten geriye doğru sızmasına durumudur. Kalp, dört kapak aracılığıyla kanı vücudun geri kalanına pompalar. Birinin veya birkaçının kanın akış yönüne karşı mühürleme problemi ile karakterize edilir. Bu durum kalbin daha fazla çalışmasına ve zamanla fonksiyonel problemlere yol açabilir. Kalp kapak yetmezliği hem akut hem de kronik olabilir ve bir dizi belirti ve nedenle ilişkilidir.
Kalp kapak yetmezliği belirtileri arasında, kalbin etkili kan pompalayamaması vardır. Bunun sonucunda vücut yeterli oksijeni alamaz. Özellikle yatarken veya fiziksel aktivite sırasında nefes darlığı yaşanabilir. Kalbin yetersiz pompalama işlevi nedeniyle sıvı birikimi ödem olarak görülebilir. Daha hızlı veya düzensiz atması hissedilebilir. Gece yatmadan sonra vücutta biriken sıvıdan kurtulmak için sık idrara çıkma görülebilir. Karaciğer ve bağırsaklarda sıvı birikimi karın bölgesinde şişliğe neden olur. Kan basıncı düştüğünde veya kalp yetersiz kan pompaladığında baş dönmesi veya bayılma olabilir.
Geçmişte streptokok enfeksiyonuna bağlı romatizmal ateş, kapak dokularına zarar vererek yetmezliğe yol açar. Kalp kapaklarını etkileyen bir enfeksiyon olan endokardit, yapısına zarar verebilir. Yaş ilerledikçe sertleşebilir ve işlevlerini tam olarak yerine getiremeyebilir. Bazı insanlar kapak yetmezliği ile doğarlar. Kalp krizi sırasında kalp kasına verilen zarar, kapak fonksiyonunu etkileyebilir. Kalp kasının genişlemesi veya zayıflaması da kapakların doğru kapanmasını engelleyebilir.
Kalp Kapak Yetmezliği Ameliyatı Nasıl Uygulanır?
Kapakların düzgün kapanmaması ve kanın geri kaçmasına izin vermesi durumunda gerçekleştirilen bir prosedürdür. Ameliyatın temel amacı, hasar görmüş kapağı onarmak veya gerektiğinde değiştirmektir. Bu ameliyat, semptomlarının şiddeti, kalp kapak yetmezliği belirtileri ve nedenlerine göre yapılır. Kapak tamiri ve değişimi olarak 2 tipe ayrılır.
Anülüsü stabilize etme işlemi, kapakçık halkasının boyutunu küçültmek için bir cihazın yerleştirilmesini içerir. Bu sayede kapakçığın sıkılığı artırılarak kanın geri kaçmasını önleyecek şekilde iyileştirilir. Kapak yaprakçıklarını yeniden şekillendirme, yaprakçıkların daha iyi kapanmasını sağlar. Dolayısıyla kan akışının daha verimli olmasını sağlamak için şekillerinin cerrahi olarak düzeltilmesini kapsar.
Kordal kesme veya kısaltma kapakçığın yaprakçıklarına bağlı olan kordaları kısaltılır veya yeniden konumlandırılır. Bunun sonucu kapakçıkları doğru şekilde kapanıp kalp daha iyi çalışır.
Kapak tamir edilemeyecek kadar hasar görmüşse veya tamiri uygun olmadığında değişim gerekir. Mekanik kapaklar, uzun ömürlüdür. Ancak kan pıhtılaşma riski nedeniyle hastanın ömür boyu antikoagülan ilaçlar kullanması gerekebilir. Biyolojik kapaklar, hayvan dokusundan yapılmıştır. Anyikoagülanlara olan ihtiyacı azaltır.
Ameliyat sürecinde ilk başta, hastaya genellikle genel anestezi verilir. Vital işaretler sürekli izlenir. Göğüs kemiği, kalbe erişmek için açılır. Kardiyo-pulmoner bypass makinesine bağlanır. Cerrah hasar görmüş kapağı onarır veya uygun protezi yerleştirir. Kalp ve akciğer makinesinden ayrıldıktan sonra, hafif elektrik şokları kullanılır.
Kalp Kapak Yetmezliği Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
İyileşme süreci yapılan prosedür, kalp kapak yetmezliği belirtileri ve hastanın genel sağlık durumu gibi faktörlere göre değişir. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün, hastalar hastanede gözlem altında tutulurlar. Bu süreçte, hastaların kan basıncı, kalp atış hızı ve solunumu gibi vital bulguları yakından takip edilir. Ayrıca, hastalara ameliyat bölgesini koruma ve egzersiz yapmamaları tavsiye edilir.
Hastaneden taburcu olduktan sonra, evde iyileşmelerine devam ederler. Bu süreçte, hastaların ağrı kesici ilaçları düzenli olarak kullanıp doktorlarının tavsiyelerine uymaları önemlidir. Ayrıca hastalar, kalp fonksiyonlarını iyileştirmek için yavaş yavaş egzersiz yapmaya başlarlar. İyileşme süreci genellikle sorunsuz geçer. Ancak, bazı hastalarda ameliyat sonrası komplikasyonlar gelişebilir. Komplikasyonlar arasında kanama, enfeksiyon, kan pıhtısı oluşumu ve kalp ritminde bozulma sayılır.
İyileşme sürecini hızlandırmak için doktorunuzun verdiği ağrı kesici ilaçları düzenli olarak kullanın. Doktorunuzun söylediği şeyleri dinleyin ve tavsiyelerine uyun. İlk başta yorucu olmayacak şekilde egzersiz yapmaya başlayın. Düzenli bir şekilde beslenmenize dikkat edin. Sizi strese sokacak şeylere bulaşmayın.
İyileşme süreci hastanın kalp kapak yetmezliği belirtileri, hastalığın şiddetine ve sağlık durumu gibi faktörlerle değişir. Doktorunuzun söylediklerini dinleyip yaparsanız iyileşme süreci daha iyi bir şekilde ve hızlı geçer. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.