Kalp Kapağında Kaçak Olursa Ne Olur?
Kalp kapağı kaçağı genellikle kapaklardaki yetmezlik nedeniyle ortaya çıkar. Yetmezlik problemi, kapakçığı tutan liflerin kopması ya da tersine dönmesi ile doğuştan iki yaprakçıklı olmasından kaynaklanır. Bu durum, ilgili bölgede tam kapanamama ve geriye kaçırma problemlerine neden olur. Kaçak probleminden, özellikle kalbin sol tarafındaki mitral ve aort kapak ciddi düzeyde etkilenir.
Mitral Kapakçıkta Kaçak Nedenleri ve Tedavisi
Meydana gelen kaçak, akciğer tansiyonunun yükselmesine ve kanın akciğerlere göllenmesi ortaya çıkar. Başlangıçta nefes darlığı ve çarpıntı belirtileri ile meydana gelen kaçakta, hastalar sıklıkla kalbin ‘pırpır’ etmesinden şikayet eder. Kaçak tanısı için ekokardiyo grafisi yapılır. Ekokardiyo grafisinde mitral kapakta kaçak ya da darlık tespit edilebilir.
Aort Kapakçığında Kaçak Nedenleri ve Tedavisi
Aort kapağında kaçak oluşması, kalp kasının gücünün azalmasına ve kalbin büyümesine neden olur. Bu bölgeden kaynaklanan hastalıkların zamanında tedavi edilmemesi, kalp kasının çok zayıflamasına neden olur ve hastanın ameliyat edilmesi riskli hale gelir. Kasın kalınlaşmaması ve kalbin büyümemesini sağlamak için kaçağın geciktirilmeden tedavi edilmesi oldukça önemlidir.
Büyüme, akciğer tansiyonunda yükselme ve hastanın şikayetlerinin çok artmasına neden olan kapaktaki kaçak problemi için minimal invaziv yöntemi ile kapak tamiri ya da değişimi yapılarak kalbin büyümesi durdurulur ve akciğer tansiyonunun ilerlemesi azaltılır. Aort kapak ameliyatı sonrası sonra 6-12 ay gibi bir süre içerisinde kalp normal çalışma düzenine dönmeye başlar.