Tıbbi adıyla miyokard enfarktüsü, kalp kasına kan akışının engellenmesi sonucu meydana gelir. Bu durum, genellikle koroner arterlerdeki tıkanıklıktan kaynaklanır. Bu durum, kalp kasının bir kısmının oksijen eksikliği nedeniyle zarar görmesi veya ölmesiyle karakterize edilir. Kalp krizi sonrasında bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. cirugía de ataque al corazónSe realiza para reparar el daño causado y prevenir futuros problemas cardíacos.
¿Cuáles son los síntomas y las causas del ataque cardíaco?
Kalp krizi, koroner arterlerin tıkanması sonucu kalp kasına yeterli kanın ulaşmaması durumudur. Kalp krizinin belirtileri ve nedenleri birçok faktöre bağlıdır ve kişiden kişiye değişebilir.
El síntoma más común es una sensación de presión, opresión, dolor o plenitud en el centro del pecho. Este dolor suele durar unos minutos o aparece y desaparece. El dolor se irradia desde el pecho hasta la mandíbula, el cuello, la espalda, los hombros, los brazos o la parte superior del abdomen. La dificultad para respirar puede ocurrir con o sin dolor. También pueden aparecer síntomas como sudoración, náuseas, vómitos, mareos o dolor de cabeza leve. En casos severos, una persona puede sentirse débil o desmayada.
La causa más común es la aterosclerosis en las arterias coronarias. En esta afección, las paredes internas de las arterias se estrechan debido a la grasa, el colesterol y otras sustancias. La ruptura de la placa acumulada en la pared de la arteria puede provocar coágulos de sangre y obstrucción de la arteria. Puede producirse un espasmo en la arteria coronaria, que puede detener temporalmente el flujo sanguíneo. El tabaquismo, el colesterol alto, la presión arterial alta, la obesidad, el consumo excesivo de alcohol, la falta de ejercicio y el estrés aumentan el riesgo. Aumenta el riesgo de enfermedades como diabetes, síndrome metabólico y enfermedad renal crónica.
¿Cómo se realiza la cirugía de infarto?
Kalp krizi sonrasında uygulanan cerrahi müdahaleler, hasarı onarıp kalp sorunlarını önlemek için yapılır. cirugía de ataque al corazón için kullanılan başlıca yöntemler koroner anjiyoplasti ve stent yerleştirmedir. Bazı durumlarda kalp kapakçığı veya ventriküler anevrizma cerrahisi kullanılır.
La angioplastia coronaria y la colocación de un stent se realizan para ensanchar una arteria coronaria estrecha o bloqueada. Por lo general, se hace avanzar un catéter a través de una vena en la muñeca o la ingle hasta el corazón. Se infla un globo en la punta del catéter para abrir la arteria. Luego, generalmente se coloca un stent para mantener abierta la arteria. Este proceso mejora el flujo sanguíneo, reduciendo el riesgo y aliviando la carga de trabajo del corazón.
Koroner bypass cerrahisi, kalbin beslenmesini sağlayan damarlardaki ciddi tıkanıkları aşmak için yapılır. Cerrah, vücudun başka bölgelerinden alınan damarlarla kalbe yeni kan yolları oluşturur. Kalbe giden kan akışını iyileştirmek ve kalp krizi riskini azaltmaktır. Genellikle açık kalp cerrahisi olarak yapılır ve kalp-akciğer makinesi kullanılır. Kalp kapakçığı cerrahisinde, hasar görmüş kapakçıklar tamir edilir veya gerektiğinde değiştirilir. Ventriküler anevrizma cerrahisinde, kalp kasında oluşan anevrizmanın cerrahi olarak çıkarılmasıdır.
Proceso de recuperación después de una cirugía de ataque cardíaco
Kalp krizi sonrası yapılan cerrahi, hastaların kardiyak sağlığını iyileştirip riskleri azaltmak için önemlidir. cirugía de ataque al corazón sonrası iyileşme süreci, ameliyatın türüne, hastanın genel sağlık durumuna, yaşına bağlı olarak değişir. İyileşme süreci, hastanın kalp sağlığını korumak ve yaşam tarzını iyileştirmek için kritik bir dönemdir.
Cerrahi türüne bağlı olarak, hastalar genellikle birkaç gün hastanede kalır. Ameliyat sonrası komplikasyon riskini azaltmak için hastalar yakından izlenir. Ağrı yönetimi, enfeksiyon riskinin azaltılması ve erken mobilizasyon, bu dönemde önemlidir. Hastalar egzersiz, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri için kardiyak rehabilitasyon alır. Yavaş yavaş artan egzersiz rutinleri, kalp sağlığını güçlendirmek ve genel dayanıklılığı artırmak için önemlidir.
Kalp sağlığını destekleyen bir diyet, iyileşme sürecinde hayati öneme sahiptir. Sigara içmekten kaçınmak ve alkol tüketimini sınırlamak, kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Hastalar, kan basıncını kontrol altında tutmak, kolesterolü düşürmek ve kan pıhtılaşmasını önlemek için ilaçlar alabilir. Ameliyat sonrası stres, anskiyete ve depresyon yaygın olabilir. Bu nedenle psikolojik destek önemlidir. Aile ve arkadaşların desteği, iyileşme sürecinde önemli bir rol oynar. Kalp sağlığı, ameliyat sonrası dönemde düzenli tıbbi kontrollerle izlenmelidir. Yüksek tansiyon, diyabet ve kolesterol gibi risk faktörlerinin yönetimi, hastanın uzun vadeli sağlığı için önemlidir.
Para cada paciente cirugía de ataque al corazón sonrasında iyileşme süreci farklıdır. Kişisel ihtiyaçlara göre özelleştirilmiş bir yaklaşım gerektirir. Hastaların, doktorlarının önerilerini dikkatlice takip etmelidir. Gerekirse yaşam tarzı değişikliklerini yapmaları önemlidir. Uygun bakımın sıra, hastaların kendi sağlıklarına aktif olarak katılımı, iyileşme sürecinin başarısında önemli bir faktördür.