Aort Kapak Değişimi Nedenleri
Kalp ve damar sağlığı, insan vücudu için hayati değer taşımaktadır. Dört adet kapaktan oluşur. Bunlardan biri aort kapak, temiz olan kanın pompalanması görevini taşımaktadır. Pek çok hasta tarafından aort kapak değişimi nedenleri merak edilen bir konudur.
Kalp ve damar cerrahisi uzmanlığı açısından çeşitli tedavi yöntemleri bulunur. Kapak değişimi veya tamiri ile iyileşme sağlanır. Hangi yöntemin uygulanacağı hastalığın seyrine göre değişim göstermektedir.
Aort Kapak Yetmezliği Nedir?
Aort, kalpteki temiz kanın diğer organlara taşımaktadır. Vücutta yer alan en geniş damar olma özelliğine sahiptir ve ortalama 6-7 litre kan taşır. Bu kapak sayesinde kan, istenen yöne ilerlemektedir ancak kireçlenme gibi bozukluklar görülmesi durumunda bu hastalıkgörülebilir.
Tedavi yöntemleri arasında aortic valve surgery ile biçimsel olarak deformeye uğrayan damarların iyileştiği görülmektedir. Aort kapak değişimi nedenleri arasında genetik ve romatizmaya bağlı etkenler sayılabilir.
İleri seviyede olmayan durumda, ilaç tedavisi uygulanır. Kalp ve damar sağlığı alanında uzman hekimlerin ayrıntılı muayenesi ve gelişmiş görüntüleme teknikleriyle teşhis edilir.
Aort Kapak Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?
Kalp sağlığını riske atan ve gün içerisinde kendini hissettiren bir hastalıktır. Hastalarda solunum sıkıntısına sebep olur. Ek olarak göğüs bölgesinde şiddetli ağrı belirtisi de gözlemlenir.
Aort kapak değişimi nedenleri genel olarak yaşlanmaya bağlı olduğu bilinir. Damar sertleşmesi ve kireçlenmesi sonucunda hasar görmektedir. Ayrıca genç yaş grubundaki hastalarda da bu sorunlar teşhis edilebilir.
Hastalığın diğer belirtileri arasından çarpıntı, yorgunluk ve baş dönmesi yaşanabilir. Ciddi seviyelerde izlenen durumlarda kişide, baygınlık da gözlemlenir. Ameliyat sayesinde hastaların tedavisi edilmektedir.
Aort Kapak Yetmezliği Tedavisi
Genellikle damar yapısının kireçlenmesi sonucunda oluştuğu bilinmektedir. Bazı hastalarda ise dokuların hasara uğramasıyla rastlanır. Hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi, daha ciddi kalp hastalıklarına yol açmasını önlemektedir.
Romatizmaya bağlı ve iltihaplanma sonucunda oluşan kalp rahatsızlıkları aort kapak değişimi nedenleri arasında sayılmaktadır. Hastanın yaşadığı belirtileri anlamak tedavi planının etki etmesi açısından önemlidir.
Tedavi yöntemi arasında kalp kapakçığının tamirine yönelik işlemler gerçekleştirilir. Ciddi boyutlarda görülen durumlarda ise kapakçık değişimi yapılır. Minimal invaziv cerrahisi adı verilen yöntemler kullanılır.
Aort Kapak Değişimi ve Sonraki Süreç
Ameliyat sonrasında uzman doktorun önerdiği ilaçları kullanması gerekmektedir. Kan sulandırıcı niteliği taşımaktadır. Aynı zamanda iltihap oluşumuna engel olmaktadır.
Cerrahi müdahale sonrasında düzenli olarak doktor kontrollerine gidilmelidir. Kalp ve damar sağlığını korumak adına oldukça mühimdir.