Aort Kapak Ameliyatı
Kalp kapak hastalıkları, çocukluk döneminde geçirilen romatizmal ateş, doğuştan gelen, kalp kası hastalığı ya da diğer kalp hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu hastalık en sık mitral kapak ve aort kapakta görülür. Kapakta kireçlenme, darlık ya da yetmezlik tedavisi için cerrahi yöntemler kullanılır.
Aort kapak hastalıkları sıklıkla yıpranmaya bağlı olarak yani dejeneratif nedenlerle ortaya çıkar ve 70 yaş üstü hastalarda daha sık görülür. Aort kapağının kireçlenerek deforme olması, kapakçığın açılmasını engelleyerek vücuda kan pompalanması için kalp kasının zorlanmasına neden olur. Bu hastalığın tedavi edilmediği durumda ilgili kasta kalınlaşma ya da yetmezlik durumları da oluşturabilir. İleri düzeyde ilgili bölgede meydana gelen kireçlenme kalp yetmezliğine neden olarak hayati tehlikeye yol açar.
Aort Kapak Darlığı Belirtileri
Bu sorunu yaşayan hastalarda en sık görülen belirtiler, göğüs çevresinde ağrı, göğüste sıkışma hissi, yorucu işler sonrasında bayılma, nefes darlığı ve halsizliktir. Genellikle ileri yaşta ortaya çıktığından bu belirtileri yaşayan ileri yaştaki hastaların gecikmeden muayene olması önemlidir.
Aort Kapak Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kapaktaki darlık ya da yetmezliğin düzeyine bağlı olarak belirlenir. İlgili bölgedeki sorun tedavi edilebilecek boyutta ise aort kapak tamiri ameliyatı yapılır. Ancak darlığın ileri düzeyde olması durumunda değişim yapılması gerekir. Bu değişimi ameliyatı için biyolojik kapak ya da yapay kalp kapağı kullanılabilir. Kalp kapak değişimi ameliyatlarında genellikle yapay kalp kapakçığı kullanılmaktadır.